Network Menu

Formgivaren av SWEAs nya symbol

Några ord med Malin Helgesson

Läs om Malin, formgivare av SWEAs nya symbol

Miss Lefty (Malin Helgesson, https://www.leftynudeart.com/)

Malin Helgesson (aka Miss Lefty)

Vem är hon egentligen och hur tänkte hon när hon skapade den nya symbol som utgör grunden för det nya formspråk som SWEA International introducerat 2019?

Malin Helgesson har konstskoleutbildning och Art Director-utbildning på Berghs School of Communication. I över 25 år har hon arbetat med grafisk formgivning, först på olika reklambyråer i Malmö och numera på eget bolag; ADorABLE. Hon arbetar med många olika illustrationsuppdrag, med att ta fram just nya formspråk till företag, nya logotyper och symboler.

ADorABLE signaturVidare samarbetar Malin med ALGA och designar sällskapsspel. Bland annat formgav hon i höstas ett strategispel som Leif GW Persson lanserade, “GW’s brott”. Just nu arbetar Malin på ett spel med en norsk äventyrare. Hon har designat många livsmedelsprodukter, bl.a. en ekologisk mjölk och Läkerolpåsar.

Detta och mycket mer finns på hennes webbplats adorable.nu.

Vi ställde några frågor till Malin, eftersom vi är många som är nyfikna på vem som gjort SWEAs nya symbol och hur det arbetet gick till.


Vad var din första tanke om det tidigare formspråket i SWEA?

Jag ska vara ärlig och säga att jag tyckte loggan kändes som om den tillhörde en bank eller ett försäkringsbolag. Jag uppfattade den lite stel, anonym och utan personlighet. När jag sedan studerade ert formspråk hittade jag vissa fina illustrationer och symboler, men de kunde inte kopplas ihop, varken till varandra eller till loggan. Som utomstående blir det då väldigt svårt att få ett grepp om organisationen, med ett så spretigt formspråk.

Jag ville hitta ett grafiskt manér som var enhetligt och rent. Jag ville dessutom bädda in loggan i symbolen för att mjuka upp loggan och göra tonen mer kvinnlig.

När du fått organisationen beskriven för dig, vad inspirerades du av och tog du särskilt fäste på?

Jag är ju kvinna själv och fascinerades av den starka kvinnliga gemenskap som SWEA så tydligt har, det var min utgångspunkt. Jag utgick från det kvinnliga, vår klassiska Moder Svea. Jag ville skapa en grafiskt vacker symbol, stilistisk och stilren. Den skulle tydligt kännas ”less is more”. Ju enklare och renare designen är, desto tydligare blir formspråket. Det blir lätt applicerbart på många olika ställen. Ju fler färger som bäddas in i en symbol, desto svårare blir det i den praktiska användningen.

Vad kännetecknar och symboliserar den kvinna du har skapat?

Det var viktigt för mig att det skulle vara visuellt vackert. En lugn och harmonisk kvinna med inre styrka. Det känns typiskt svenskt med det lugna och harmoniska. Jag ville också skapa en symbol som kunde känneteckna styrkan i er gemenskap. Jag är konstnär och skapar det jag tycker är vackert själv. Jag skapade ett konstverk och en grafisk symbol i ett, enligt mitt personliga formspråk och manér.

Hur kände du angående färgerna?

swea-symbol-blank-600px

Ni är en svensk organisation, så jag utgick från det gula och blå för att bevara de svenska färgerna. Däremot valde jag att tona ner dem något och valde mjukare, mer kvinnliga nyanser. De klassiska flaggfärgerna är mer skrikiga och jag ville helt enkelt använda ett mjukare tonval, utan att frångå det svenska. Ni är svenskor, men ni är också Sweor och färgerna blir nu unika för er. Illustrationsmanéret är dessutom retro i sin stil, vilket gör att dessa färgtoner passar bättre in. Jag ville skapa färgtoner som var unika för SWEA, som gör att ni står ut bland andra svenska organisationer och man med tiden känner igen ert färgspråk bland andras i kommunikationsbruset.

Det är stor konkurrens bland de företag och organisationer som använder de svenska flaggfärgerna, vilket gör att ni syns bättre och har en egen identitet mitt i det svenska. Ni har ju också en egen profil och ert nätverk är ju helt unikt, precis som färgerna. Som den “swish” jag har skapat, t.ex., hade den varit gjord i flaggans färger, kunde den tillhört vilken svensk organisation som helst. Med det nya färgvalet, blir den direkt kopplad till SWEA, när man känner igen era färger.

Vad har du att säga till oss som är mitt inne i förändringsprocessen?

En sak är säker, alla tycker olika och det är så livet är. Konst är personligt och skönheten ligger i betraktarens öga. Jag skapade en bild jag tyckte var vacker, stilren och harmonisk. Detta är min tolkning av en stark, kvinnlig organisation, som är hur jag upplever SWEA.


Baby's Corner; Av Malin Helgesson (leftynudeart.com)

Baby’s Corner
[leftynudeart.com]


Miss Lefty

Malin har tecknat och målat hela livet. För närvarande är hon engagerad i ett konstprojekt där hon tecknar kroki med vänster hand på tid, från 30 sekunder till tre minuter, som hon kallar Lefty Nude Art (se leftynudeart.com). Hon säger att det är befriande för hjärnan att skapa på det sättet. ”Hjärnan styr min högerhand helt i mitt dagliga arbete”, säger Malin, ”därför är det befriande att jobba med vänster hand och släppa kontrollbehovet. Då kan inte hjärnan styra som den vill och det detaljfokus jag har i mitt jobb som grafisk designer får ge vika för skapande och kreativitet”.

”Att sätta modellen och rätta känslan på kort tid har blivit min grej”, säger Malin.


Ett urval av Malins arbeten

Exempel från ADorABLE